Brandveiligheid in studentenhuizen
Brandveiligheid in studentenhuizen: wat zijn de eisen?
De helft van de studentenhuizen is niet brandveilig. Zo zijn er onvoldoende brand- en rookmelders, of zijn de blusmiddelen niet op orde. Bovendien treden regelmatig problemen op met de vluchtroutes, doordat deze geblokkeerd worden door fietsen of kratten.
In 4 van de 5 studentenhuizen ontbreekt een vluchtplan. En in 40 procent van de gevallen ontstaat de brand door een vlam in de pan. In de eerste plaats in de verhuurder verantwoordelijk voor de brandveiligheid, zoals de rookmelders en de (gecontroleerde) blusmiddelen. Daarnaast zijn de bewoners – de studenten – verantwoordelijk voor een brandveilig gebruik van het huis. Zo moeten vluchtwegen vrij zijn, branddeuren gesloten en blusmiddelen toegankelijk.
Brandveiligheid studentenhuizen: wat zijn de eisen?
Voor rookmelders geldt dat deze aanwezig moeten zijn op de volgende plekken:
- In gangen en trappenhuizen
- In de gezamenlijke ruimtes
- In elke wooneenheid
Blustoestellen moeten:
- op iedere bouwlaag aanwezig zijn
- in gezamenlijke ruimtes aanwezig zijn
- elke twee jaar gecontroleerd worden
De Brandweer ontwikkelde een speciale folder voor de brandveiligheid in studentenhuizen. Ook de Landelijke Studentenvakbond voor en door Studenten geeft een handige tip: hang bij de ingang van je studentenhuis een aanwezigheidsbord op voor alle huisgenoten, zodat je in het geval van nood vrij snel kan zien wie er thuis is. In geval van brand blijkt het namelijk vaak niet duidelijk wie precies thuis was.
<<Download ook de whitepaper ‘Onderhoud kleine blusmiddelen’>>
bron: Brandveilig.com